Фактори ризику інсульту: Іформація Центру громадського здоров’я України

👩‍⚕Інсульт — небезпечне гостре захворювання, яке у багатьох випадках призводить до смерті. Є кілька видів цієї недуги.

🔹 Ішемічний інсульт — пов’язаний із закупоркою мозкової артерії.

🔹 Геморагічний інсульт — пов’язаний із розривом мозкової артерії (крововилив).

Хвороба пошкоджує мозок, що призводить до раптової втрати певних функцій, які забезпечувала уражена частина мозку. Основними факторами ризику інсульту є:

🔘 Вік. Ризик захворювання збільшується у віці від 55 до 85.

🔘 Стать. Чоловіки мають більший ризик інсульту в молодому та середньому віці, але більше жінок помирає від інсульту в старшому віці.

🔘 Сімейна історія хвороби. Члени сім’ї можуть мати генетичну схильність до факторів ризику інсульту: діабету, гіпертонії тощо.Високий кров’яний тиск / гіпертонія. Гіпертонія призводить до збільшення ризику інсульту у віці до 80 років у 2-4 рази.

🔘 Куріння. Куріння сигарет подвоює ризик ішемічного інсульту та збільшує вірогідність геморагічного інсульту в 4 рази.

🔘 Хвороби серця. Ішемічна хвороба серця, дефекти клапанів та інші захворювання можуть призвести до утворення тромбів, що можуть розірватися і закупорити судини в мозку.

🔘 Наявність транзиторних ішемічних атак (ТІА) — коротких (до 1 години) епізоди порушення мозкового кровообігу через закупорку судин тромбом.

🔘 Діабет.

🔘 Дисбаланс холестерину. Атеросклероз є основною причиною звуження судин, що призводить як до інфаркту, так і до інсульту.

🔘 Фізична бездіяльність та ожиріння.

❗ Пам’ятайте ці фактори ризику та обирайте здоровий спосіб життя, профілактичні огляди та лікування хронічних хвороб. Докладніше: https://bit.ly/3pAnvDp📌