Багатопрофільна реабілітаційна команда

Кількість реабілітаційних послуг, які необхідні пацієнту, визначається індивідуально і залежить від важкості наслідків інсульту. Програма реабілітації може включати послуги одного чи декількох фахівців з реабілітації, а саме:

Лікуючий лікар. Це може бути судинний невролог, який спеціалізується в області лікування пацієнтів з інсультом, нейрохірург, терапевт чи сімейний лікар. Цей фахівець займається спостереженням та вирішенням медичних проблем, пов’язаних з інсультом, призначає клінічні діагностичні дослідження, визначає фактори ризику виникнення інсульту та підбирає медикаментозне лікування, яке спрямоване на запобігання повторному інсульту та ускладненням нинішнього захворювання. Лікар має надати пацієнту інформацію щодо здорового харчування, яке буде включати в себе контроль за масою тіла, рівнем холестерину, задоволенням дієтичних потреб, а також братиме до уваги наявні проблеми з ковтанням та харчуванням. Необхідно також поінформувати пацієнта про всі можливі фактори ризику виникнення повторного інсульту.

Медичні сестри працюють безпосередньо з пацієнтом, його сім’єю та всією реабілітаційною командою, особливо тісно від початку виникнення інсульту, до того моменту, як пацієнт станете більш самостійним. Медсестри допомагають у виконанні повсякденної активності, наприклад – прийомі ліків, вмиванні, одяганні, відвідуванні туалету, тощо.

Фізичний терапевт працює з особами, у яких є рухові проблеми, що виникли внаслідок інсульту. Завданням фізичного терапевта є відновлення функцій самостійного повертання в ліжку, вставання, сидіння, переміщення (пересідання з ліжка в крісло та назад, захід та вихід з душової кабіни чи ванної, їзда у візку), утримування балансу тіла та координації рухів. Фізичний терапевт за допомогою спеціальних рухових завдань (наприклад, вправ) та технік може покращити рівновагу, витривалість, силу, а також сприяти відновленню нормальної ходи.

Ерготерапевт – спеціаліст, завданням якого є відновлення навичок, необхідних для самостійного повсякденного життя та навчання виконанню цих навичок в нових для пацієнта умовах (порушення чутливості в кінцівках, розлади сприйняття простору, порушення зору, зниження пам’яті та уваги. Ерготерапевт допомагає пацієнту досягнути його максимально можливого рівня незалежності у повсякденній діяльності (наприклад, одягання, взування, приготування їжі тощо), дозвіллі (адаптація улюбленого хобі чи активного відпочинку), а також сприяє підвищенню когнітивних здібностей та відновленню рухової функції руки.

Логопед – це той спеціаліст, завданням якого є подолання проблеми з розумінням мови, читанням чи писанням, а також мовленням в цілому. Цей фахівець може покращити мовлення чи надати інші альтернативні шляхи для комунікації. Логопед також працює з пацієнтами, котрі мають проблеми з ковтанням їжі та води, навчає подолати ці обмеження, шляхом спеціальних вправ та втручань.

Психолог працює з розумовими та поведінковими проблемами пацієнта, такими як мислення, пам’ять чи емоційні розлади. Завдання психолога – допомогти пацієнту та його сім’ї подолати почуття тривоги, пригніченості, безвихідної ситуації, які є частими після виникнення інсульту.

Представник служби соціального захисту (соціальний працівник). Завданням працівників фонду соціального захисту є соціальна допомога, адаптація пацієнта з інсультом в суспільстві, допомога у працевлаштуванні, плануванні подальшого життя та праці. Часто в медико-соціальних реабілітаційних центрах пацієнтам, які перенесли инсульт, допомагають знайти нові інтереси і захоплення, або відновити старі в тих нових соціальних умовах, в яких пацієнт опинився після інсульту.

Ще однією важливою частиною реабілітаційної команди є піклувальники, сім’я та друзі пацієнта. Вони можуть забезпечити важливу емоційну підтримку, а також допомогти продовжити реабілітацію пацієнта вдома та зробити її ефективною.

Навіть коли пацієнт завершив програму реабілітації, один чи більше членів реабілітаційної команди можуть продовжувати моніторинг прогресу відновлення пацієнта через деякий час. Деякі з них можуть відвідувати пацієнта вдома, інших – пацієнт буде відвідувати на їхньому робочому місці. Реабілітаційні послуги можуть надаватися у лікарнях, соціальних сервісних агентствах, групах підтримки.